משה פרחי
רכישה של כלי רכב (משומש או חדש), מדובר תמיד בהתרגשו רבה. מי שלא אוהב להתחדש שירים יד. כשאתם עומדים לרכוש קטנוע משומש, התלהבות יתרה עלולה להיות האויב הגדול ביותר שלכם. אתם עלולים בקלות להתעלם או לא להבחין בליקויים שיעלו לכם אחר כך כסף רב. על כן הפעם החלטי לאסוף עבורם כמה עצות מועילות, מה יש לבדוק וממה יש להיזהר.
אחרי שעברתם על לוחות היד 2 השונים, סיננתם את האפשרויות הרבות ועשיתם כמה טלפונים, הגיע הרגע לנסוע ולפגוש בפעם הראשונה את מי שעתיד לשרת אתכם תקופה ארוכה.
ראשית בדקו רישיונות. ודאו שמי שעומד מולכם הוא אכן הבעלים של הקטנוע. ודאו שמספר הרישוי, השלדה והמנוע תואמים לרישיון הרכב. בצעו בדיקה ויזואלית, בדקו שהפלסטיקה של הקטנוע מושלמת ויושבת במקומה. שפשופים, סדקים, תיקוני צבע ופלסטיקה רופפת מעידים על טראומה שעבר הקטנוע. בדקו שאין נזילות או הזעות. אחר כך בדקו את מערכת החשמל – תאורה, איתותים, אור בלם, לוח שעונים – וודאו שהכול תקין ועובד.
השלב הבא – בקשו מהמוכר להניע את הקטנוע, רצוי כשהוא קר שכן אז הסיכוי לזהות בעיות או רעשים מוזרים גבוה יותר. כשהמנוע עובד נסו לזהות רעשים חריגים מהמנוע או עשן סמיך שנפלט. יש לזכור שאם מדובר בקטנוע עם מנוע שתי-פעימות (נפוץ בעיקר בקטנועי ה- 50 סמ"ק) הצליל שונה מארבע-פעימות, והם פולטים עשן בעת ההתנעה ועד להתחממות המנוע (דלק ושמן מעורבבים יחד).
וריאטור – יחידת ההנעה בקטנועים רגישה לטיפולים לא נכונים, ולכן יש לפתוח את האוזניים היטב ולהקשיב לרעשים חריגים מהווריאטור. למעשה כל רעש חריג, צריך להדאיג, שכן מערכת העברת הכוח מורכבת מכמה חלקים שהם יקרים להחלפה.
תעמידו את הקטנוע על ג'ק האמצע (באם יש כזה) והניפו את הגלגל הקדמי באוויר. בדקו עם הכידון מסתובב מצד לצד בחופשיות, כל מעצור ולו הקל ביותר, מעיד על בעיה במסבי ההיגוי (לפעמים זה יכול להיגמר בחיזוק פשוט ולפעמים צריך להחליף). אחזו בחלק התחתון של המזלג, ונענעו קדימה ואחורה, שוב אם מורגש חופש ולו הקל ביותר הדבר מעיד על בעיה. כנ"ל גלגל הקדמי לנענע לצדדים ולחפש חופשים. יש לחזור על הבדיקה בחלק האחורי – יש לחפש אחר חופש בכל יחידת ההנעה, בזרוע האחורית ובגלגל.
מתלים – לבדוק שאין נזילות או נזקים שבולטים לעין. מוטות מזלג קדמי שעברו יישור – סימן לתאונה חזיתית. מומלץ מאוד, לבקש מהמוכר ספר טיפולים ולבדוק את ההיסטוריה של הקטנוע ואצל מי טופל. האם בוצעו טיפולים בזמן, תקלות שהוא חווה במהלך השימוש, האם טופל במוסך מורשה? בקיצור לברר כמה שיותר פרטים על עברו של הקטנוע. למהדרים – ניתן לגשת למוסך שבו טופל הקטנוע, ולבקש שידפיסו את כל הטיפולים שבוצעו בקטנוע ולהשוות לספר רכב.
בסיום הבדיקה הויזואלית והמעשית שלכם, אם הקטנוע נראה שווה, זה הזמן לקבוע עם מוסך מורשה ולקחת אותו לבדיקה. אזכיר – במוסך שאתם קבעתם ולא היכן שירצה המוכר.